Oferta

BOVIT SILO

SKUTECZNY SPOSÓB NA DOBRĄ KISZONKĘ
 

  • Zapewnia szybkie i skuteczne obniżenie pH zakiszanej paszy.
  • Prawidłowy przebieg fermentacji w kierunku maksymalnej produkcji kwasu mlekowego
  • Pozwala utrzymać parametry kiszonki na optymalnym poziomie przez cały okres składowania i wybierania pryzmy
  • Poprawia strawność zakiszanego materiału
  • Ogranicza straty suchej masy
  • Dzięki poprawie smakowitości uzyskujemy większe pobranie kiszonki przez zwierzęta co oznacza wyższa produkcję

 

Bovit Silo zawiera liofilizowane bakterie, które po dostaniu się do wody zaczynają żyć, dlatego ich aplikację na zielonkę najłatwiej przeprowadzić przygotowując zawiesinę wodną. Nowe sieczkarnie, przyczepy samozbierające czy prasy rolujące posiadają fabrycznie zamontowane aplikatory. Jeżeli nie, to można zawsze taki aplikator domontować. W przypadku braku takiego urządzenia można zawiesinę preparatu Bovit Silo rozprowadzać w czasie formowania i ubijania pryzmy, polewając kolejne warstwy przy pomocy zwykłej konewki

 

DAWKOWANIE:

Zawartość torebki rozprowadzić w 50 l wody. Należy uważać aby nie zostawić grudek i większych skupisk produktu. Jedna torebka 500 g pozwala na zakiszenie:

  • kukurydza 80 – 100 t zielonej masy
  • trawy 50 – 80 t zielonej masy
  • lucerna – 40 - 50 t zielonej masy

 

SKŁAD:

Lactobacillus plantarum, Lactobacillus buchneri, Propinibacterim acidipropionici, Propionibacterium thoenii

W 1 g produktu znajduje się 3 x 10j.t.k. bakterii kiszonkarskich

Kwas mlekowy produkowany przez bakterie zawarte w Bovit Silo jest podstawowym czynnikiem warunkującym szybkie obniżenie pH zakiszanego materiału. Dzięki dobraniu szczepów o różnym stopniu odporności na osmozę, aktywność bakterii utrzymuje się na odpowiednim poziomie przez cały okres składowania i eksploatacji pryzmy (wybieranie kiszonki po otwarciu). Kiszonka przygotowana z użyciem Bovit Silo jest stabilna, pasza nie zmienia swoich parametrów jakościowych, jest zawsze świeża i chętnie wyjadana przez zwierzęta.

Dodatkowo Bovit Silo zawiera dwa szczepy bakterii produkujących kwas propionowy. Kwas ten w trakcie składowania pryzmy kiszonki występuje w niewielkich ilościach, natomiast jest intensywnie produkowany po rozpoczęciu wybierania kiszonki (dostęp tlenu). Proces ten zapobiega grzaniu się czoła pryzmy. Doskonale sprawdza się również w gospodarstwach używających wozów paszowych. Silnie napowietrzony (tlen) TMR ma tendencje do zagrzewania się na stole paszowym. Kwas propionowy skutecznie temu zapobiega.

 

OPAKOWANIE: 500 g

Kontakt

WŁAŚCICIEL FIRMY

MARCIN BOJDO
603-594-479
e-mail: marcin.bojdo@boferm.pl
             rekrutacja@boferm.pl

BIURO - DZIAŁ PASZ

TEL. 83 357 98 97
FAX. 83 357 96 76
693-666-920
603-666-910
e-mail: biuro@boferm.pl
             kadry@boferm.pl

BIURO - DZIAŁ ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN, NAWOZÓW, SKUPU RZEPAKU I ZBÓŻ

603-666-912
693-666-998
e-mail: sor.biuro@boferm.pl
m.wasilczyk@boferm.pl
r.gorski@boferm.pl

 

 

 

© 2019 BOFERM. Wszelkie prawa zastrzezone.
Wykonanie: Strony internetowe